Com escollir una bona contrasenya?

Cada dia utilitzem les nostres contrasenyes en moltes pàgines web i segurament en moltes d’elles la gent utilitza la mateixa contrasenya. Sens dubte és molt més fàcil recordar una contrasenya que dues o més,  però estem compromentent la nostra seguretat per no fer un petit esforç.

Possiblement no ens adonem del perrill que suposa utilitzae la mateixa contrasenya a tot arreu, ja que si algú sap la nostra contrasenya tindrà accés a la majoria dels nostres comptes. Per això, avui intentarem obtenir una contrasenya més forta i ensenyarem com ens pot ajudar el Firefox a recordar les contrasenyes complexes.

Una contrasenya mai pot ser una paraula, ni tampoc un número. Una contrasenya hauria de ser un conjunt de caracters que per nosaltres té algun significat.

Per exemple podem escollir una frase; “Una contrasenya hauria de ser un conjunt de caràcters”

Agafem la primera lletra de cada paraula i transformem les paraules que puguem en números.

1chd1cdc

Ja tenim una contrasenya segura pero podem encara fer-la més segura, podem afegir algun caracter al final o al principi com un espai, un guió,…

1chd1cdc_

D’acord, però només tenim una contrasenya, llavors podem afegir un prefix o un sufix com per exemple;

Facebook: 1chd1cdc_fcb

Google: 1chd1cdc_ggl

Ara tenim una contrasenya segura i diferent per cada lloc web. Com ens pot ajudar el Firefox? El Firefox per defecte cada vegada que accedim a un lloc web amb contrasenya ens diu si volem que la recordi o no. Si diem que sí, el Firefox la desa i podem accedir a ella en qualsevol moment des del menú d’Opcions, Seguretat i Contrasenyes desades.

Com podeu veure podem accedir a totes les contrasenyes guardades i això no es gens segur: en un ordinador compartit un altre usuari podria accedir a totes les nostres contrasenyes. Per això cal crea una contrasenya mestra que ens permet només veure les contrasenyes quan afegim previament la contrasenya mestra.

A continuació podeu veure un vídeo explicatiu en anglès:

No responses yet

  1. Pingback de Com escollir una bona contrasenya? // la tafanera on ::

    [...] Com escollir una bona contrasenya? http://www.mozilla.cat/2011/01/12/com-escollir-una-bona-contrasenya/  per Nech fa 6 segons [...]

  2. Pingback de Tweets that mention Com escollir una bona contrasenya? « mozilla.cat -- Topsy.com on ::

    [...] This post was mentioned on Twitter by Víctor Sánchez, Mozilla en català. Mozilla en català said: Com escollir una bona contrasenya?: Cada dia utilitzem les nostres contrasenyes en moltes pàgines web i segurame… http://bit.ly/gZLufU [...]